úterý 3. září 2013

Karimunjawa: rajské vězení

27. 8. 2013
Tak jsme poznali další kout Indonésie – souostroví Karimunjawa. Ačkoliv se i tahle návštěva nesla hodně v Indonéském stylu, tedy chaos a při tom „relax přístup“, jsem hodně rád, že jsme zde byli. Poznali jsme alespoň jednu ostrovní komunitu z toho nespočtu, který tady v Indonésii na všech těch ostrovech a ostrůvcích přebývá. A bylo to opět věru zajímavé poznávání. Prvně ale pár postřehů, co mě/nás tak nějak cvrnklo během těch pár dní tady.

CK Karimunjawa: Léto 2013
Hned první a asi úplně nejvýraznější věc, která se mi z Karimunjawy  vryje do paměti navždy, jsou zdejší překrásná, idylická místa. Nafotit úžasný katalog pro novou cestovku by tady byl úkol klidně pro fotografa-amatéra s jediným foťákem v iPhonu (pokud bych to zrovna nebyl já, jelikož jedině já dokážu zkonit fotky i z Karimunjawy – ale stojí to fakt hodně úsilí). Najdete tady opravdu nádherné pohledy – spousty kokosových palem, rozesetých po celém ostrově, pláže nevyjímaje. Nádherné čisté moře, kde i ve dvou metrech hloubky pořád jasně vidíte každý nesmysl až na dně. Překrásné mušle, korály, pestrobarevné rybky a vlastně celý úchvatný podmořský svět pár metrů od břehu. Čisťounké pláže s bílým pískem a zahnutými palmami. To vše a mnohem víc, po nějaké době si člověk skoro říká, že je jeho dovolená skoro až kýčovitá. Na druhou stranu ne vše je úplně takové, jak se zdá - není problém narazit na pláže plné odpadků a tak čistou pláž je třeba si najít, stejně tak jako místo pro šnorchlování. Pokud ale člověk chce, není těžké udělat si z pobytu na Karimunjawě pobyt v ráji. Přesto bych mezi Karimunjawu a ráj rovnítko nedával. Už i proto, že na plážích nemají koktejly :) Ne, vážně – vysvětlím dále.


Abych ale nejprve navázal na pozitivní notu. Koktejly tady sice nemají, v jediné restauraci tady (respektive restauraci, jak si ji běžně v Evropě představujeme my, warungů a podobných srand je tady dost) dělají fantastické čerstvé džusy – pokud teda zrovna vámi požadované ovoce mají v nabídce. Dále – jak jsme zakončili naše předchozí cestování (teďka mám na mysli hlavně tu spoustu východů slunce), tak jsme tady i navázali. Řečeno čéésky, tolik nádherných (a různých) západů slunce jsem asi ještě neviděl ani v součtu, natož natlačené do jednoho týdne. Fotky jsou naskládány níže k jednotlivým dnům, můžete mrknout.

Ty indonéské čerstvé džusy za pár korun mi budou upřímně chybět
Ze sociologického a ekonomického hlediska je Karimunjawa fantastický prostor pro studium těchto dvou věd. Komunita, která tady žije, tvoří jakousi mikrocivilizaci, která si vytváří vlastní pravidla, tradice a prosté zvyky, které oproti našim standardům velmi často působí jako na hlavu postavené. Zajímavou myšlenku nahodila dneska Týna, a to že by bylo hodně zajímavé sledovat nějakého průměrného obyvatele „Karimun“ vysazeného do běžné evropské civilizace. S trochou nadsázky by to bylo skoro jako film Bohové musí být šílení (nebo jak se jmenuje), jak ten černoch z afriky jde vrátit „bohům“ prázdnou flašku Coca-Coly. Ne že by tady žili úplně křováci, ale zaujalo mě tady hned několik věcí:
- vesnické informační šumy. Lidi tady drbou a informace se nesou jako na běžné české vesnici. Ono tady mimo lesy skoro nic jiného než vesnice (které se sice říká město, ale s městem má asi tolik společného co Vrablovec) není, vlastně jen dlouhá děravá cesta a kolem ní sem tam domek. Takový ještě větší venkov, než ta vesnice, která tady je. Sem tam je pár domků uskupených blíž k sobě, sem tam dokonce narazíte na nějaký „obchůdek“ nebo „benzinovou pumpu“, viz fotky. Po „hlavní“ vesnici se ale informace šíří rychlostí blesku, stejně tak rychle se „pokřivují“, vždy jsou ale podány s naprostou jistotou a sebevědomím vypravěče.
Mimo venkovní obývák si na fotografii povšimněte 
i nejmladšího člena domácnosti, jak odpočívá na pohovce
- komunita lidí. Nejsem si jistý, jestli se zdejší obyvatelstvo ze sociologického pohledu je nebo není
 komunitou, ale ta skupina obyvatel tady má hrozně zajímavé rysy. Jednak ta komunikace, potom absolutní uzavřenost okolí – noviny se tady neprodávají a tudíž ani nečtou, internet je tady něco jako extravagantní výstřelek západního světa, a tak v podstatě jediným vstupem jsou televize, ve kterých, alespoň co tak vídám, pořád běží akorát tak Esmeraldy a Manuely a podobné programy. Lidi tady nemají (i podle toho co jsme se bavili s pár schopnými výjimkami) zájem se sebou nic dělat, a tak v podstatě celé dny (!) tráví sezením na gaučích před jejich chatrčí a čuměním „do blba“. Když jde kolem bílý turista, nadšeně volají „Hello mister!“, byť jich denně kolem musí projít stovka a byť je právě „hello mister“ jediným spojením v angličtině, které ovládají. I když sami přežívají především díky turismu, mimo „hello mister“ nemají sebemenší zájem učit se ani tu angličtinu, která zdejším světlým výjimkám naprosto evidentně zajišťuje o dvě třídy snazší život. Co hůř, i přes to, že třeba vlastní krámek s potravinami, když na ně někdo promluví anglicky, stáhnou se a skoro odmítají komunikovat. Mimo nezájem o seberozvoj si u mnohých nejsem jist, že znají alespoň ty čtyři ulice, co ve své vesnici mají, natož ostatní lidi zde žíjcí – a že jich není nijak moc. V podstatě vše tady tak táhne pár schopných lidí, za kterými jdou vždy všichni turisti, když cokoliv potřebují. Zbytek pak sedí na prdeli a vyžívá se dvěma dolary denně a třemi vejci, která snesou jejich čerstvě vyrostlá kuřata…
Místní budova pošty
- mikroekonomika. Abych úplně negeneralizoval, je třeba uvést, že relativně dost lidí tady je podnikavých a vlastní svůj obchůdek. Mimo to je tady pár institucí, které taky sdružují poměrně schopné části obyvatelstva – policie, nějaký námořní úřad, malá škola a maličká pobočka BRI banky. Samotných „obchodů“ je tady několik typů – jednak jen pár (3-4) „cestovní kanceláře“, ty jsou vedeny asi úplně nejschopnějšími lidmi na ostrově, kteří seženou snad úplně vše, včetně informací. Dále pak krámy se suvenýry, těch je tady víc a jsou skoro pořád zavřené. Navíc prodávají samé nesmysly, takže asi ani nikomu nevadí, že otevírají jen od 18 do 20 hodin. Nakonec je tady velká spousta drobných „garážových“ obchůdků se směsí všeho potřebného. Těch tu může být odhadem kolem třiceti, což je na vesnici o čtyřech ulicích neskutečné množství. Drtivá většina obchodů má na jednotlivé položky úplně stejné ceny a vůbec se neliší značkami. Dá se tak předpokládat, že se jedná o model dokonalé konkurence. A nebo kartel, pokud by se všichni prodejci znali a na cenách se dohadovali, což je i relativně pravděpodobné.
Typický krám
Ceny totiž nejsou nijak závratně nízké, konkurencí bych zdejší prostředí opravdu nenazýval. (Jediný obchod s drobně odlišnými cenami je krámek na konci vesnice, který má vše asi o 5% levnější.) Rozhodně nelze opomenout ani „home staye“ = domácí ubytování, které tady má každý druhý a taktéž všechny drží ceny ve dvou zhruba totožných hladinách, ačkoliv v tomto případě kartel není tak zřejmý, možná kvůli rozdílnosti jednotlivých pokojů. Dále warungy – ať už pojízdné vozíky, nebo opět garážové „„restaurace““. Jeden z nich – Rumah makan (=“Dům jídla“) dokonce i restauraci trochu připomíná. Tady se dá najíst docela dobře, bez velkého rizika, jelikož vše vypadá čistě, a jídlo navíc dobře chutná. Večeře stojí jako ve warunzích, najíst se dá v pohodě do dvaceti korun. Mimo to je tady pár „výjimek“:
Pojízdný warung, made in Karimun. Takových potkáte
po celé Indonésii snad miliony
- jedna restaurace evropského modelu – Amore, která je úplně nádherně postavená, když už se dostanete k jídlu, je hodně dobré, ale má tady postavení monopolu, jelikož je to zřejmě jediná opravdová restaurace na celém ostrově. To se jednak podepisuje na cenách a také na přístupu obsluhy, protože se snadno stane, že si na svou objednávku pěkně počkáte, a když při odchodu nepoděkujete, příště vám džus prostě neudělají. Mimo to polovinu menu prostě „nemají“, i tak se ale relativně dá vybrat.
- pár lepších resortů v čele s Kura-Kura, který je úplně zvlášť na svém ostrově a provozuje zde i své soukromé letiště.
Zahrnout ještě místní rybáře a provozovatele malých dopravních loďek, kteří jsou závislí především na poptávce „cestovních kanceláří“, popsal jsem celou zdejší ekonomiku. Možná i trochu moc velkoryse, protože úroveň většiny výše popsaného je o dost nižší, než evropský spodní limit standardu.
- podnikatelské příležitosti. Ty se hodně pojí s výše zmíněným tématem. Myslím si, že trh je zde právě díky kartelům a chybějící konkurenci velmi neefektivní, a pokud by se zde nastěhoval schopný Evropan a vše by šlo dle předpokladů volného trhu, bylo by dle mého možné stát se během pár let v podstatě ikonou ostrova vlastnící vše, co zde ovlivňuje ekonomické dění – nějaký obstojný hotel nebo podobné ubytovací zařízení západních standardů, pěknou pláž, diskotéku, obchod, možná nějaké základní sociální zázemí. Problém je v tom, že naplnění předpokladů fungování volného trhu rozhodně není samozřejmé – netuším, jestli by třeba místní chodili nakupovat do levnějšího supermarketu, kdyby tady takový byl, nebo by se raději nadále vzájemně podporovali a nakupovali dráž, ale u sebe navzájem.

Jedno z "nejméně krásných" zákoutí
Posledních pár zajímavostí, trochu z jiného soudku. Motorku tady děcka řídí od raného věku, nejmladším řidičům nemůže být moc přes deset. To má policie úplně na háku, stejně jako zbytek řízení provozu. Večer se pak děti sjíždějí (to slovo tam je záměrně, ne že by se snad někdo „scházel“) na molo, což je něco jako jejich networkovací prostor – taková jejich diskotéka pro nejmenší. Dále spousta lidí tady chodí po vesnici v pyžamu. Nevím, jestli nechápou koncept pyžama, nebo se jim to tak líbí, že se jim z toho nechce… Většina domků má svého kohouta i rodinou – slepicí a několika kuřaty. S těmi žijí na hromádce. Večer je sice většinou zavírají do rádoby kurníků, které mají před domy, během dne ale jejich minifarmy pobíhají úplně všude. I Karimunjawa má své zákulisí – před turisty často skryté uličky, často plné odpadků a chudoby. Ty ale nejsou až tak strašné jako ve velkoměstech a ani kontrastní s „více viditelným“ zbytkem. Navíc krysu jsem tady za celou tu dobu nepotkal, takže to asi opravdu není taková katastrofa. Na každých zhruba dvou třech kilometrech v té „supervesnické“ části ostrova pak naleznete mešitu, respektive její suplement – domek s megafonem, který kráká každé ráno a večer a i přes den stejně, jako všude jinde v zemi. Mimochodem, „zpěváci“ v mešitách tady jsou oproti zbytku světa opravdu extrémně nenadaní. Ne že by to jinde byla hudba na úrovni Bacha a Vivaldiho, tady si ale troufnu říct, že bych to lépe odzpíval i já, byť arabsky nenapíšu správně ani pomlčku a noty ovládám asi stejně jako americký neviditelný letoun Stealth.

Pláž je potřeba umět si vybrat. Stejně jako všude na světě...
Taková je Karimunjawa. Kdo si z toho co odnese je jeho věc. Můžete tady zažít ráj na zemi, který budete těžko jinde hledat; můžete si tady udělat stejně nepříjemnou a protivnou dovolenou, jako byste zvládli i kdekoliv jinde na světě s mnohem nižšími cestovními náklady. Záleží na vás. Takhle jsme to prožili my:

Úterý, 20. 8. 2013
Svatý to pro nás dům...
V úterý jsme po náročném cestování z Yogyakarty a po nečekaně pohodlném spánku vstávali tak, abychom v klidu stihli loď v sedm. Na ranní utrpení jsme si dali alespoň malou náplast v podobě ledového kafe (kéž by bylo tak levné i u nás…) a sušenek a šli jsme hledat pokladnu. „Loket“ jsme našli asi po pěti minutách chůze – v ten pondělní večer jsme to fakt docela trefili! Třídu „ekonomi“ jsme zatím měli vyzkoušenou jen v buse, tak proč to za 30 000 IDR nezkusit i na lodi – s uspořenými 70 000 oproti „V.I.P.“ části se snad popluje dobře. Ještě nakoupit svačinu na loď (klasicky zase sušenky, nic moc jiného v nabídce přístavního stánku nebylo) a s navigační pomocí dredatých Francouzů hurá na loď.

Jako voda kolem uteklo 6 hodin na lodi Muria (což je pomalejší trajekt, tuhle trasu ještě brázdí 2 dražší ale podstatně rychlejší a o něco menší lodě). Už v Kuale jsme udělali fantastický nákup – jelikož jsme doma zapomněli Kinedryl, tak jsme koupili na cestovní nevolnosti místní zázrak – Veloxin. Ten odvedl bezva práci, a to i bez vedlejších příznaků jako únava, kterou způsobuje Kinedryl. Na hřbetě mi sice od té doby roste takové divné chapadlo, ale myslím, že to bude ok. (Ne, to je vtip, Veloxin fakt zafungoval peckovně a bez viditelných vedlejších účinků, takže výhra.) Cestou jsem dokonce zvládl dopsat nějaký dloužek sem ještě z Jakarty, což bych si normálně ani náhodou netroufl, ostatně i drtivá většina těch indiánů, co s námi cestovali a v první půli po nás pokukovali jak po cirkusových tygrech, ke konci vypadali bělejší než košile vypraná v novém Perwollu a už jsem je ani já tak moc nezajímal. Cestou jsme si dali ještě další „Indomie“, -tentokrátpolévkovou verzi. Taky není špatná. A dokonce jsme i navázali kontakt s jedním z indonéských studentů-turistů, který se na Karimun taky jel dovolenkovat. Příjemná plavba.

Lodní instantní nudle
Relativně svěže (minimálně oproti zbytku posádky) jsme tak z malého trajektíku vykročili do stejně malého přístavu. Po nějaké době, kdy jsme nemohli najít nic, co by připomínalo chatky na vodě, do kterých jsem tak strašně chtěl bydlet už ani nevím proč, už na nás ale zase dopadla únava. Většina turistů, co přijela s námi, už byla nějakou dobu ubytovaná, když jsme našli svůj dočasný azyl i my. Za pomoci jednoho schopnějšího indonéského turisty jsme se ubytovali vyloženě u soukromníků, kteří ani neměli ceduli, jako tady má většina home stayů, natož aby uměli anglicky. 200 Kč za pokoj pro nás ale v danou chvíli bylo dostačujícím faktorem pro nastěhování. Mimochodem, oproti Jogji, kde opravdu funguje zdravá konkurence, jsou tady všechny ubytování o dost přestřelené, tím tuplem když srovnáte kvality zdejší a v externím světě.

Jsme tu!
Ten kokos byl fakt velký
Rozhodli jsme se, že další den chceme vyjet na nějakou „tour“, abychom si pořádně obhlédli okolí a rozhodli se, kde budeme chtít přebývat po zbytek pobytu tady. A tak jsme hned vyrazili i na první výpravu. V jedné z pár „cestovních kanceláří“ jsme za 150 000 IDR (300 Kč) koupili celodenní šnorchlovací výlet i s obědem.  Potom jsme se šli poprvé seznámit s Amore, ihned pokřtěnou jako restaurace Nicnemámenicnedáme. Po relativně obstojných miniaturních boloňských špagetách (snad jednoho ze dvou jídel třicetipoložkového menu, které tady opravdu mají) jsme pak vyrazili dále na obhlídku „města“.  Došli jsme až na místní „náměstí“, tedy k hřišti asi jako je na Vrablovci. Tady bylo na celkem krátké ulici několik pojízdných warungů, některé klasické, někde prodávali čerstvé grilované ryby a různé mořské příšery. Zaujal nás „stánek“, kde na suchých kokosových skořápkách (na kterých tady pekli skoro všichni – a nepředstavujte si jen takovou tu miniaturní skořápku kokosu jak ho znáte z českých obchodů, ale celý hrubý obal, ve kterém kokosové jádro běžně roste) ohřívali celé velké kokosy. Těm pak klasicky mačetou odsekli „víko“ a podávali je s medem, zázvorem a kondenzovaným mlékem i s naloupanou vnitřní měkounkou a teplou dužinou. Za 40 korun jsme nafasovali jeden fakt velký, který nám oběma vystačil jako hodně solidní dojezení po malých špagetách. Výborné to bylo. Seděli jsme tak kousek od moře, pozorovali hvězdy nad námi, které byly krásně vidět, dlubali kokos a poprvé si užívali idylu ostrova. Sem tam se za námi ozval trochu lekavý výstřel jako z pistole – to si děcka hrály s tady docela populární domácky vyrobenou pyrohračkou. Několik plastových lahví slepených k sobě do velké trubky jsou zakončeny víčkem, ve kterém je „startér“ z elektrického zapalovače. Do trubky se rozprašovačem nastříká nějaká hořlavina – přišlo mi, že používají něco jako okenu. Zatřepou, aby se z kapiček uvolnil plyn, který nasytí „hlaveň“ a pak BAM! Cvaknou startérem a ozve se ohlušující rána.

Po chvíli posedávání jsme vyrazili zpátky domů. Trochu s překvapením jsme zjistili, že náš pokoj nemá strop a pod plechovou střechou se v domku vše opravdu silně rozléhalo, zejména pak televize domácích a nahlas a téměř v jednom kuse modlící se otec. Zítra se stěhujem.

Čerstvá ryba z ohně
Středa
Ve stěhování nás pak nad ránem utvrdil ještě brutální smrad něčeho jako mokrých psů (i když psa jsem tady na ostrově za celou dobu myslím nepotkal ani jednoho), takže jsme se ještě před odjezdem zpakovali a přehodili věci do včera narychlo nalezeného ubytka. Sice za 300 na noc, za to opravdu vlastní pokoj, koupelna se sprchou a přes noc i fungující větrák. S ubytováním i se snídaní v nádherném prostředí v Jogji mnohem nižší kvalita, ale tu ekonomickou situaci tady už jsem myslím popsal dostatečně. Byli jsme rádi, že jsme další den rádi, a natěšení jsme vyrazili na sraz před odjezdem na výlet.

Posádka
To jsme ještě nevěděli, že začíná asi nejlepší den na ostrově. Dodávkou nás hodili ten kousek do přístavu až k lodi. Byla to taková starší malá turistická loďka, kterých tu je všude spousta. S námi cestovala ještě skupinka španělských turistů a indonéský pár cca stejně starý jako my. Potom řidič, jeho pomocník a fotograf/animátor, nebo jak jeho roli nazvat – takový šašo, se kterým jsme se tady pak ještě mnohokrát potkali a pokamarádili – Jalidin. Na něm je nejvtipnější to, že je pohyby, chováním a docela i vzhledem hrozně podobný na Joshuu, toho největšího exota z Rumah K.I.D.S. Totální extrovert, relativně i s jakš takš citem, takový trochu indonéský Don Juan. V téhle sestavě jsme vypluli. Už samotná plavba v lodi jako z telenovely po vodě čistší, než jsem si kdy myslel, že voda může být, byl krásný zážitek. Sluníčko peklo, kolem krásné ostrovy s kokosovými palmami a bělounkými plážemi…

Proužky jsou v módě
Zastavili jsme asi po patnácti minutách plavby docela kus od jednoho z ostrovů. První skočil do vody s brýlemi a ploutvemi Jalidin, ukotvil loď k jednomu z velkých korálů, rozdal vybavení i všem ostatním, a hurá do vody. Moře teplé jak chcanky, jinak se to napsat nedá. Snad ještě teplejší než ten pečící vzduch kolem – prostě nádhera, nekonečné lázně. A pod vodou představení jak z National Geogaphic. Korály všech možných tvarů (možná jediná škoda že jen šedo-hnědé), ale aspoň rybky hrály všemi možnými barvami. Plácali jsme se tam jak děcka, s úsměvem od ucha k uchu tahajíc se navzájem za ruce, abychom si ukazovali jednu nádheru za druhou. Po chvíli, co nás to trochu omrzelo, jsem sundal výbavu a pro změnu jsem z lodě skákal jak malý Pepík salta mortale do té teplé lahody. Trochu škoda bylo, že kolem nás kotvilo asi pět dalších lodí s turisty a celé místo tak vypadalo dost komerčně. Na druhou stranu to vynahrazovala fantastická zábava v podobě pozorování úplně oblečených muslimů, kteří se ve vodě plácali se záchrannými vestami a snažili se horko těžko ponořit alespoň ty potápěčské brýle, které na sobě měli.


Ještě jedna podvodní
Nemo se asi už fakt našel
Jako miminko
Jalidin - kašpar jak se patří. Ale fakt že s ním byla sranda
Potom, co jsme se všichni náležitě unavili a Jalidin nás foťákem s podvodním krytem hezky pofotil pod vodou, jsme opět vyrazili na další idylickou plavbu. Ta byla trochu delší než předešlá a vlny nedělaly všem dobře – sám jsem se při přistání cítil nic moc, o Španělce s igelitkou ani nepíšu. Jakékoliv nevolnosti ale hned potlačil překrásný výhled. Dlouhatánské mělčiny nádherně čistého bílého písku, který vykukoval z vody stejně čisté jako všude kolem, ostrůvek jako z rajských představ každého plážomilce – maličký, s palmami i jinými stromy, modrá barva všude kolem měla odstíny jaké jsou schopny popsat jen ženy, a i to asi jen ty nadanější z nich. (Týnka: „Azurová? Tyrkysová je taková trochu se zelenou, to nebylo. Asi azurová. Nebo blankytně modrá?“)

Přebrodili jsme kus k ostrovu, protože úplně poblíž se loď kvůli malé hloubce nedostala. Výhledy tady byly na všechny strany úplně božské. Sluníčko peklo snad ještě víc než dopoledne, tak jsme deku roztáhli ve stínu nějakého listnatého stromu, lehli si a usnuli v tom hřejivém písečku jako koťata. Vzbudil nás až Jalidin, že prý je oběd. Tak jsme se pomalu rozkoukali a přisedli k ostatním na velkou deku (nebo možná koberec), kde už byla nachystána spousta pečených ryb, nějaké saláty, zálivka, rýže a takové zamotané krekry, které se tady jí v podstatě ke všemu. Mimo ryby všem byla „průvodcem“ nabídnuta hlavně speciální místní zálivka, která prý je fantastická. Sám si jí demonstrativně nabral na rybu několik lžic. Tak jsme ji taky opatrně zkoušeli až do doby, kdy jsme zjistili, že to, co v ní plave, asi není žádné koření, ale mravenci. Dodnes nevíme, jestli tam byli schválně nebo ne, ale už je to asi fuk. Ryba byla docela slušná, asi ne nejlepší, jakou jsem kdy jedl, ale dost možná největší, jako jsem kdy dojedl :) Samozřejmě po vydatném obědě, následovaném sladkým melounem, nezbylo nic než pořádně vytrávit, takže jsme to zase zařízli na naší dece ve stínu. Krásně se spalo. Po několika minutách? Hodinách? Kdo ví… Nás probudil zase Jalidin, že za chvíli pojedeme. Sbalili jsme si proto pozvolna deku a vydali se šouravým krokem v mělké vodě po běloučkém písku zpátky lodi. Cestou jsme ještě absolvovali photosession á la nový Fisherův katalog, posbírali pár mušlí a už se plulo dále.

Ta voda byla tak čistá, že nešla ani vyfotit :)
Přesně takhle jsem si tu loďku představoval, když o tom ostatní básnili
Fajne to tu je

Lopatu, rýč a do reality s nima!
Oběd v písku
Po náročném obědě...
Vyvalit pupek a až do 150 kg se jen válet


Nevím, jestli to bylo tím, že měl pořádný foťák,
ale i ty fotky z lodi jsou pěkné
Tentokrát to tolik netrvalo, než jsme zastavili kdesi uprostřed moře, kde už zase čekalo zhruba pět dalších loděk s velice podobným osazenstvem jako ráno. Asiati se zase plácali v těch svých vestách v deseti na jednom místě a mávali jak o život lodi evropských potápěčů. Tak jsme jim taky mávli nazpátek a to už jsme zase fasovali výbavu a skákali do vody. Chvíli jsme s Týnkou plavali kousek dál od lodi, abychom viděli ještě krásnější vodní svět než dopoledne. Pak jsme se unavení vrátili zpátky, chvíli si oddechli a šli se bavit s rybkama. K tomu jsme využívali zbylou rýži od oběda, kterou stačilo pustit do vody kolem sebe a pestrobarevné rybičky najednou byly všude kolem. Takhle jsme se samozřejmě nechali i pofotit (když už ten podvodní foťák máme zaplacený, přece nebudem večer prohlížet jen fotky Španělů). Pak jsem si ještě zase samou radostí párkrát plácnul do vody z lodi a mohli jsme plout dále. Škoda, že jsme tam nebyli s nikým známým, mohla to být možná ještě trochu větší sranda, ale co se dá dělat, holt jsem občas za malého kluka sám. Sranda byla, tak co :)

Relaaaaax

Pod vodou vydržím 9 minut a 10 sekund, ale šnorchl musí být nad hladinou.
Bez něj je to o 9 minut méně.
Finta s rýží fungovala
Odpočinek u lodi


Po akci. Už abych snědl něco sladkého
Cestou do další destinace si Španělé začali stěžovat, že si připláceli za plavání se žraloky, a to najednou není v programu. Tak se zavolalo na centrálu a do programu přibylo ještě tohle, ačkoliv my jsme za žádné žraloky zatím neplatili ani rupii. No, zakotvili jsme u další překrásné pláže, tentokrát plné kokosových palem, pod kterýma byla docela dlouhá řada dřevěných stánků. U stánků sedělo několik již známých tváří z ostrova a popíjeli Bintang. Tak jsme si taky šli dát nějaký koktejl, ale ty tady bohužel nevedou, tak jsme si dali alespoň nějaký instantní milkshake, docela dobré to bylo. K tomu jsme si „na sváču“ objednali místní špecialitku – smažené banány. Docela prima a navíc i jednoduché, takže si směle odškrtávám položku z „To-do listu“ – naučit se uvařit něco místního. Doma na požádání předvedu. Dali jsme si „koktejl“ a smažený banán, trochu
Pisang goreng a. k. a. smažení banáni
pokecali s tím indonéským párem a šli zkusit vylézt na jednu z šikmých kokosových palem. Trochu nás strašilo, že na ostrově není žádná nemocnice a doprava mezi ostrovem a Javou je možná maximálně tak jednou denně, takže jsme to nakonec nedali dále než do půlky. I to ale stačilo, aby se kolem sesypalo osazenstvo jiné turistické lodi, teď myslím ty Indonésany co se předtím plackali v té vodě jak hrstka pulců, a začali si nás fotit. To probudilo i Jalidina, který zvědavce zahnal a svolal zbytek, abychom se s palmami vyfotili všichni, a mohli jet dál. Sluníčko se pomaličku začalo uklidňovat, mohlo být asi kolem čtvrté hodiny, a já jsem poprvé pocítil, že jsem to možná trochu podcenil se svým mazáním. Tak nějak v klidu z toho, že se nemaže ani Týna, jsem si říkal, že stejně na lodi sedíme celou dobu pod střechou, takže cajk. No a vida, asi to tak úplně nebude. Ale uvidíme doma, ještě je brzo počítat škody. Napravil jsem co jsem mohl a vydali jsme se na ten slibovaný žraločí ostrov. To je vlastně úplně normální ostrov, on se oficiálně ani žraločí nejmenuje. Leží jen jakoby „přes řeku“ od toho hlavního, takže odvážnější plavec by neměl problém z jednoho ostrova na druhý doplavat, už jsme se tedy pomalu blížili zpátky.

Palmolezec...
...a modelka. Každý po svém :))
U ostrova je pár chatrčí postavených na vodě a u těch chatrčí je z kamenů udělaná taková ohrada, která sice pouští vodu a maličké rybky, ale větší ne. No a v té ohradě, milé děti, v té ohradě žije žralok. A ne jeden, žije tady celá spousta žraloků! Nejsou to ale žraloci zlí, kteří papají děti, jsou to žraloci hodní, kteří papají jen rybky. A nejsou ani tak moc velicí, ti největší mohli mít mým odhadem něco přes metr. I tak je ale celkem adrenalin pozorovat, jak se žraloci honí za rybkami, které jim tam údržbáři na udici vždy chvíli
Žraločí bazének
přidrží, aby žraloky nalákali tam, kde je chtějí mít. Tmavší turisté z toho byli celí pryč, hlavně ti v bazénku, samým vzrušením bylo to moře snad ještě teplejší než původně. Španělé nijak nadšení nebyli, nevím proč, vypadalo to jako docela sranda. Tak jsme se s Týnou sebrali a šli si se žraloky taky zacákat, ať je trochu prča. Za 30 korun na jednoho to stálo, nestrhávali jsme sice tolik pozornosti, jako Indonésané, a tak ani „údržbáři“ neplýtvali rybkami a nevířili žraloky kolem nás, to jsem si ale vynahrazoval chytáním žraloků za ploutve. Sice se moc nedařilo, ale párkrát jsem se aspoň dotknul, takže achievment „Dotknout se živého žraloka“: done. Dneska půjdu spát s pocitem, že jsem zase o něco větší drsňák, i když to tak vlastně vůbec není. Po tom, co jsme se vyblbli a zbytek delegace odmítnul do bazénku vlézt, jsme zase šli pomalu na loď. Následovat měl dle plánu západ slunce z jedné z dřevěných plošin (možná rozpadlých chatek), které byly mezi ostrovy. Ten se ale prý kvůli počasí (bylo celkem oblačno) nekonal a zamířili jsme zpátky do „domovského“ přístavu. V návalu všech těch zážitků nám ani nijak nevadilo, že byl konec o něco rychlejší.


I když víte, že tihle do lidí nekoušou, pořád z nich jde docela respekt
Vykrákám tě za ocas, dacane!
Z přístavu jsme pomalu došli zpátky na ubytování. Když jsme ze sebe smyli zaschlou sůl, zjistil jsem, že jsem spálený jak učňův první řízek. Celkem jízda. V životě bych neřekl, že si půjdu sám, dobrovolně, a ještě navíc hodně rád koupit nějaký hydratační krém, abych si ho mohl na sebe namazat. Naštěstí místní krámky s podobnými případy zřejmě počítají, takže jsem mohl s úlevou ošetřit válečná zranění. Mimochodem jsem se přiučil další novince, a to že Týna se prostě nespálí. Nechápu, jak to dělá, ale jak já jsem byl červený jak sparťanská zástava (prostě hnus), Týnka akorát tak zčernala, ale spáleniny žádné. Ok, příště se musím v tomhle orientovat jen sám podle sebe…

Už jsme měli zase docela hlad, banány byly dobré, ale zasytily jen na chvíli, takže jsme šli poprvé otestovat Rumah makan. Tady jsme potkali celkem pohodový pár Španělů, se kterými jsme docela fajn pokecali a započali tak sérii mnoha setkání a sdílení všemožných informací. Specialitou bylo scházet se bez předchozí domluvy na večeři právě tady v Rumah makan. Po večeři a psychickém odpočinku jsme ještě plánovali buďto organizovat další pobyt tady, nebo aspoň napsat pár řádek tady na blog, to se ale kvůli velké únavě nezdařilo a místo toho jsme usnuli jak praštění kyjem. Holt, flákání se na nádherném ostrově vyžaduje spoustu energie… :)

Čtvrtek
Tu jsme ještě dočerpali i ve čtvrtek ráno, jelikož jsme se na Karimun rozhodli najet na „odpočinkový mód“ a za ničím se nehonit. V dovolenkovém tempu jsme tak posnídali klasicky sušenky a džus z místních zásob a vydali se hledat půjčovnu skůtrů. Měli jsme jich sice pár vytipovaných, ale ukázalo se, že zřejmě většina turistů má dost podobné plány, jelikož všechny skůtry byly již vypůjčovány. Cajdali jsme po městě a hledali alespoň náznak nějaké další půjčovny, a když už jsme to v podstatě skoro vzdali a vydali se zpět, hned vedle našeho ubytování (jen směrem od centra) jsme narazili na další „cestovku“ i s půjčovnou skůtrů. Tady nám zapůjčili pravděpodobně poslední volný skůtřík na ostrově (o něco horší než jsme měli v Jogji, ale aspoň byl na benzín, ne jako ten elektrický v Taman mini v Jakartě…) Dle průvodce mělo být na ostrově dva a dvacet kilometrů cest, a i u přístavu byl směrovník do nějaké další vesnice 22 kilometrů, takže se ještě dopoledne zajedeme podívat tam a pak uvidíme.

Benzínová pumpa. Shell hadra
Po pár kilometrech na děravých a pískem zanášených cestách (na kterých se tím pádem na skůtru nejelo ani zdaleka tak jako na rychlocestě z Borobuduru na Prambanan) jsme zjistili, že nám skoro dochází benzín. Posunky jsme zjistili, že ho seženem kousek dál po směru jízdy, a za pár vteřin jsme poprvé tankovali u jedné z místních „benzínek“. Ty jsou fakt vtipné – podívejte se na fotku. Prostě flašky s benzínem v dřevěné skříňce. No skůtr neprotestoval, a tak jsme pokračovali. Odbočili jsme k jedné pláži, dokonce jsme zaplatili velké prachy za vjezd (2 tisíce! …takže 4 koruny), ale pláž na konci prudce svažující se cesty nás nijak neoslnila, takže jsme pokračovali zase dále. Mimochodem jsme tady zase potkali ty Francouzy, co jsou všude o pár minut dříve. Mezi domky „domorodců“, palmami, kozami, slepicemi a podobnými překážkami jsme se, limitováni snad jen cestou, řítili svobodně vstříc dalším novotám. Viděli jsme hned několik improvizovaných fotbalových hřišť – fotbal tady zjevně docela frčí. Pořád ale ne a ne najít nějaký fajn kus písku u moře. Do pár uliček (neplacených) jsme ještě zajeli, ale až na poněkolikáté jsme trefili celkem fajn místo.
                                                                                                                                                
Mangrovníková stezka v národním parku
Nebyla to sice žádná světoborná pláž, ale místo k odpočinku (jako) stvořené. Těsně u moře, kde kotvilo několik loděk, byla pod stromem postavena taková dřevěná odpočívací plošina. Na tu jsme se hezky do stínu vyvalili, vytáhli sušenky a snědli improvizovaný oběd. Krásně nám bylo. Sluníčko svítilo, ale přes listí se k nám nedostalo, pofukoval vítr, vlny šplouchaly o boky loďek…zase taková idylka. Rozhodli jsme se, že dále už nepojedeme, za sebou jsme mohli mít snad 30 kilometrů, skoro dvě hodiny jízdy (počítám čistý čas na hlavní cestě). Ukázalo se tak, že na ostrově je mnohem více než 22 kilometrů cest, myslím, že i 60 kilometrů by bylo pořád podceněné číslo. Cesta zpět utekla o dost rychleji. Profičeli jsme kolem místního malinkého letiště, které si pro sebe provozuje Kura-Kura rezort a zastavili se jen u háje mangrovníků.

Pak jsme se vydali na druhou stranu a po prvním neúspěch na „odpadkové pláži“ jsme narazili na jednu opravdu hezkou – Nirwana beach, která je na Karimunjawě docela známá. Pod spoustou vysokých kokosových palem bylo dokonce pár lehátek a židlí. Prošli jsme pláž tam a zpátky, Týnka nasbírala pár mušlí, lehli jsme si a odpočívali. Paráda. Absolutní nezávislost, žádné povinnosti, akorát tak udělat pyramidu z písku hezky pravidelnou. Když nás polehávání a stavění omrzelo, vydali jsme se směrem dále od vesnice. Po dlážděné cestě (nechápu, kdo tady vozil tolik dlaždic), která byla celkem nahoru-dolu, jsme vždy co chvíli vyjeli na malý kopeček s krásným výhledem na moře a zbytek ostrova. Obhlídli jsme pár špinavých pláží, až jsme dojeli na konec cesty. Prostě najednou dlaždice končí, žádný dům nebo tak. Jsou tam asi jen tak pro zábavu, nebo tady místní v zimě bobujou z těch kopečků, nebo já nevím… No a tak jsme zas fičeli zpět. Rozhodli jsme se, že si nahradíme včerejší západ slunce, v přístavu není žádný problém sehnat si soukromě dopravu. Potkali jsme ještě skupinku Indonéských turistů, dva páry. S těmi jsme se dohodli, že půjdem 50/50, přičemž se hned domluvili s rybářem vedle a jeli jsme.

Nirwana beach. Jedna z nejhezčích, co jsme našli
Korály, mušle a můžem stavět
Letní architektonická škola Karimunjawa, lekce 1

Odpočinek pod palmami.
Ve skutečnosti jen pozéruju pro fotku, na té kládě se
nedalo ležet

Dojeli jsme na takovou plošinu, jako by časem obitý domek na vodě, který už neměl stěny a ze střechy zbylo jen pár trámů. Odsud byl krásný výhled na moře, nerušený přístavem ani žádným okolním šumem. Po pár minutách čekání zase začalo divadlo, podobné tomu, které jsme zažili už na pevnině, jen v opačném pořadí. Sluníčko se pomalu schovávalo za obzor vlnkovaného moře, mezi vzdálené ostrovy a chatičky na moři, a na hladině vytvářelo krásné barevné kombinace. Jelikož jeden z párů, které s námi tu krásu pozorovali, byl fotograf, naši spolucestující byli jako na nějaké přehlídce – blesky foťáku létaly jeden za druhým. Když už měli dost, nabídnul se i nám, že nás pofotí, tak jsme tam taky zakroutili zadkama a dali si před tím přírodním ohňostrojem pusu (ano, předmanželský polibek před Indonésany! :D). Pak ještě samozřejmě pár fotek na lodi zpátky (uznávám, že cestování na těch oprýskaných loďkách do té idyly úplně zapadá, takže focení bylo relativně na místě).

Vesnický rybářský přístav

Pár desítek metrů od přístavu, odhadovaná hloubka dva metry

Každou vteřinu jiné barvy, přitom zase úplně něco jiného než dosud
Pak už jsme vzorně vrátili motorku a po krátkém odpočinku vyrazili zase na další „jízdu“ do města. Mezi těmi pár warungy úplně nic extra jako hospoda nebo tak není, takže jsme se spokojili se smaženými banány a pár dalšími fritplackami - takovými smaženými zeleninovými plackami, které tady strašně frčí. U warungu jsme zase potkali ty Francouze, kteří jsou tady všude vždycky asi o dvě minuty dřív. Trochu nám to už leze na nervy… Večeři jsme si nechali zabalit domů, kde jsem trávil zbytek večera typickou večerní aktivitou – spisováním. Pořád tak nějak tajně doufám, že to tady aspoň někdo čte… :D

Typický místní cihlový domek
Letišťátko
Pán šofér se svým povozem
Ostrovní řeka
Zátiší s horou, rýžovým polem, palmami a kozou
Jedna z nejhezčích mešitek na ostrově
Co tady chybí? Mimo pravidelnou spolehlivou dopravu, teda...
Oběd v Rumah makan. Tak strašné to nebylo... :)
Pátek
I v pátek jsme hodlali pokračovat v odpočinkovém režimu a šetřit co nejvíce sil na zbytek cest, proto nic jako budík nepřicházelo v úvahu. Alespoň teda ne plánovaný – v 8:45 nás ale vzbudil náš známý z lodi, který s kamarády bydlel vedle nás, že prý v 9 odjíždí loď do Jepary, a jestli nechceme jet. To bylo docela divné, jelikož jsme v pátek původně odjet opravdu chtěli, ale všichni pověření (a i všechny cedule a plány) nám tvrdili, že v pátek nic nejede. Jelikož jsme měli 15 minut na sbalení a nákup lístků, byli jsme rozespalí a tak nějak měli plány už i na pátek, nakonec jsme s díky za informaci odmítli a šli pokračovat v nedokončené činnosti, jelikož se nemá odcházet od rozdělané práce. (Zdravím taťku.)

Pracovní výhled z Nirwana beach
Spánek už nám nevydržel moc dlouho, a tak jsme po klasické ostrovní snídani sušenky + ledové kafe zašli tentokrát už najisto vedle do Puri Karimun půjčit skůtr (tentokrát jsme nafasovali ještě o něco horší a „jetější“ než včera, což už byla na tom písku všude na cestách celkem sranda - pro klid všech rodinných příslušníků, zvládli jsme to bez ztráty květinky, takže pohoda). Vzali jsme hned i šnorchlovací sadu, že to dneska zkusíme sami na sebe. Hned jsme i zajeli koupit i lístky na zítřejší loď. Tentokrát jsme měli jet rychlejší lodí, takže lístek vyšel na 100 000 rupií, celkem pálka, ale za to cesta jen na 2 hodiny a snad i komfortnější. Vydali jsme se na včera objevenou Nirwana beach, a kdo by to byl čekal, už tady byli i ti dredatí Francouzi. Po chvíli přišel nějaký místní, že prý musíme zaplatit vstupné na pláž, a vzal si od nás od každého asi dvacku. Za ty prachy doufám, že tu bude alespoň hezké šnorchlování. Hned jsme se navlékli do půjčených úborů a ťapali v ploutvích do rozvlněné vody. Radost z objevování ale vydržela jen pár minut, jelikož velké vlny Týnku zanesly na jeden z pár kamenů, které byly na jinak rovné písečné pláži jak tučňák na Havaji, a o ten si nabila/odřela zadek a koleno. Vyplašená chudák hned pelášila z vody, a tím naše šnorchlování skončilo… Však co, pošnorchlíme zas na Bali. Vítr foukal fakt docela silně, takže se nejenom dělaly docela slušné vlny, ale na pláži se docela i zvedal písek. To jsme vyřešili elegantně postavením dvou lehátek kolem naší deky, takže jsme vypadali asi jako zimní pole, ale aspoň jsme neměli písek úplně všude. Povalovali jsme se na dece a zase se nestarali vůbec o nic. Jelikož jsme nemuseli. Ha. Četli jsme si každý svůj Forbes, popíjeli colu, dojídali zbytek snídaňových sušenek a to bylo vše, co se nám v tu chvíli chtělo dělat.

Po nějaké době převalování a několika přesunech bariér jsme šli vyzkoušet hotelovou restauraci, která byla na útesu nad pláží. Ta měla ale i přes spoustu připravených číšníků zavřeno. Tak jsme jim tam aspoň sedli na terasu, ze které byl nádherný výhled na moře, a dali si na oběd už trochu monotónně opět sušenky a colu. To nám ale na oběd nebylo úplně dost, takže Amore a mie goreng to jistily. Zase jsme neodolali těm jejich fantastickým džusům, samozřejmě jsme si dali i repete. V podstatě jsme jen změnili místo pobytu, takže jsme teď místo pláže posedávali s čerstvým džusem v krásné restauraci asi tři metry od moře, četli si a bylo nám fajn.
Ideální místo na oběd. Škoda, že měli zavřeno

Pláž z nadhledu
Smažený banán á la Amore
Další docela fajn místo na jídlo a odpočinek
Lodě stojí a stojí (respektive plavou a plavou)

Když přišel čas, přesunuli jsme se zase do přístavu. Tentokrát jsme pozorovali západ slunce mezi loďkami. Respektive mezi loďkami a odpadky. Chtěli jsme i trochu poznat zadnější uličky, takže jsme se vydali podél moře, kde jsme ale šli v podstatě po dvorcích domků kolem a ani se extra nedivím, že se na nás místní dívali trochu nevraživě. Takže jen co bylo slunce za obzorem, rychle jsme se zase uklidili zpět domů. To už byl čas připravit se na cestu, zítra „brzy“ ráno nám připlouvá další dávka dobrodrůža. Pozjišťovali jsme ještě co a jak dále a rozhodli se, že teď míříme do města Banyuwangi. Odtud se dá snadno dostat do krásných národních parků, na Ijen plateau, kde chceme vidět sopečná jezera, případně i na sopku Bromo, kdybychom se rozhodli na ní jít. A pak je to jen přes uzounký průliv na Bali. Nebyl by to večer bez spisování, takže místo večerníčku hezky napsat pár řádků a spát.

Tak takhle ty manga rostou!
Jeden z mála opravdu nevábných pohledů, tentokrát hned u hlavní cesty
Děcka na motorce, v pozadí Amore

Dětská "party"
Vesnický přístav
Asi hlavní vesnická mešita. Stylově i se zmenšeninou
Západy a východy, to je naše

Paní se moc fotit nechtělo...
Sobota
Rychlé balení a odchod už nám jdou. Ráno jsme během pár minut dobalili zbytky roztahaných věcí a za zhruba půl hodinu od budíku už jsme byli v přístavu. Překvapivě tady nebylo úplně moc lidí, načež jsme se hned u vstupu na molo dozvěděli, že loď dneska kvůli velkým vlnám asi nepopluje. Hmmm… Ještě asi hodinu jsme pak čekali, jestli loď opravdu nevypluje bez nás, a když i pár minut po osmé nebyl kolem skoro nikdo (pár turistů přijelo jen na otočku), pochopili jsme, že se dnes asi opravdu z ostrova nedostanem.

Vžžžžž...
ŽŽŽŽŽŽ....
žžžžžuuuuuuummmm!
Čekání na molu
Tak začalo nervózní vyčkávání. V podstatě nikdo nám nebyl schopen dát žádné informace. Prodejna lístků pro jistotu zavřená, na lodi nikdo, takže jediný informační zdroj byli nervózní turisté, kteří pobíhali všude po vesnici, a místní, což s jejich angličtinou nebyla úplně platná pomoc. Půjčili jsme si skůtr a jeli taky shánět alespoň nějaké trochu relevantní informace. Postupně jsme se probojovali až do nějaké kanceláře, která asi měla lodní dopravu na starosti. Tady nám poměrně nejistě oznámili dost špatnou zprávu, a to že loď zřejmě nepojede až do čtvrtka. To by bylo docela na pytel – jednak kvůli obrovské ztrátě času a hlavně taky proto, že jsme u sebe měli hotovost jen asi na dva, maximálně tři další dny, a to ještě při velmi spořivém režimu. Na ostrově pak byl jen ten bankomat, co nebere VISA karty, takže vybrat peníze nebo se k nim nějak dostat je v podstatě nemožné. Naše nervozita zase o něco stoupla… Snad ta loď pojede zítra, jak říká většina místních. Vytvořili jsme několik krizových finančních plánů, sehnali pár dalších nadějných informací o tom, že zítra loď snad pojede. Asi nejlépe informovaný byl Jojo, ten mladý týpek, u kterého jsme si kupovali šnorchlovací výlet. Prý že zítra asi nic, ale v pondělí by jet mohla. Že o tom rozhoduje přístavní policie v Jepaře, a že o pondělí zatím rozhodnuto není. Proběhlo i pár informací, že v případě delšího čekání by mohla vyslat zásobovací lodě policie a svézt turisty zpátky na Javu. Celkově se ale mluvilo o ledasčem, a těžko něčemu věřit. Nezbývalo než doufat, že zítra loď pojede.

Mangrovníky
Chodit a čekat. A občas se vyfotit.
Den se docela táhnul, tím že jsme vstávali brzo, bylo i po všem tom shánění informací a plašení a plánování teprve poledne. Týna si dala siestu, já jsem se jel ještě jednou projet na tu pravou dlážděnou část ostrova, ale nic nového jsem neobjevil. Pak jsme si dali na uklidnění čerstvý džus v Amore, a aby mu nebylo smutno, snědli jsme k němu i mee goreng. Já jsem si dal hned dvoje, byly docela malé a žaludek si v nervozitě říkal o nějakou lidštější porci jídla. Sháněli jsme i nějaké informace na internetu (opět opakuju, zlatý mobilní internet, docela významně nám tady usnadňoval život a šetřil nervy) – zjistili jsme, že dle předpovědi zítra loď nejspíše opravdu nepojede. Pondělí vypadalo nadějněji. Krizový rozpočet v tomto případě taktně naznačoval, že bychom mohli snížit nejvyšší výdajovou položku, a přestěhovat se někam do levnějšího, ať máme případně v úterý alespoň na vodu a sušenky… Našli jsme si místo u nejspolehlivějšího informačního zdroje – u Jojoa. Sice jsme neměli vlastní koupelnu, ale ušetřených 80 tisíc rupií se bude hodit stejně jako čerstvé informace. Ochotně jsme předávali naše informace dále, hlavně ta předpověď měla mezi ostatními „trosečníky“ cenu zlata. (Ajo, jsme uvěznění na ostrově a nemůžeme se odsud dostat – teď jsme byli ofiko trosečníky :) Což mi přišlo hrozně cool, Týně se to ale nevím proč úplně nezamlouvalo, takže pojem „trosečník“ byl postupem času zařazen mezi sprostá slova.


Zákulisí překvapivě vypadá docela v pohodě
Večer jsme si dali úspornější ale dobrou večeři v Rumah makan, kde jsme se opět neplánovaně sešli s našimi španělskými známými. Povyměňovali jsme si informace, posmáli se naší situaci (hlavně tomu, že asi nikdy nikdo neuvěří, jak nepříjemné může být uvězněn na tropickém ostrově, kde je přece tak nádherně a odkud máme tak překrásné fotky a zážitky…) a vzájemně jsme se tak nějak uklidnili, že v tom nejsme sami. S dalšími turisty jsme si domluvili sraz na 7 v Puri Karimun, že společně zjistíme co a jak, zabalili jsme, co jsme stihli přes den roztahat a šli jsme ještě naposledy ulehnout do našeho staronového azylu. Mimochodem, když jsme po marné ranní cestě do přístavu přišli zpět, náš pokoj už byl uklizený, povlečení ale zůstalo nevyměněné, což nás tak trochu zarazilo. Ale tak už jsme v tom několikrát spali a teď budeme ve svém, tak co už.

Je vůbec třeba k tomu něco psát?


Neděle
Ráno jsme se opravdu sešli, abychom se vzájemně nedozvěděli v podstatě vůbec nic nového, a sami jsme vyrazili do přístavu. Tady jsme opět dostali stejnou informaci jako včera – loď nejede. To už jsme tak trochu očekávali, takže šok nebyl až tak velký, nadšení ale v našich řadách taky zrovna nezavládlo. Když už jsme byli zabalení, chtěli jsme se podle domluvy i hned nastěhovat, Jojo ale spal a místnost zatím nestihl uklidit, že se prý máme stavit v devět. Tak jsme šli dospat náš standardní dovolenkový deficit, nemá cenu sedět u stolu a nervovat se. Tak trochu jsme začali přecházet do módu rezignace – když už tady máme trčet, tak si to alespoň užijeme.

Po deváté jsme se teda konečně přestěhovali, i když „pan domácí“ (bylo mu teprve 27, ale byl fakt docela šikovný) ještě musel narychlo uklidit, protože asi taky dospával dovolenkový deficit. No aspoň jsme měli na první pohled čisté povlečení a v pokoji to vonělo. Pak jsme se vydali hledat motorku na půjčení, kterou jsme si díky přesunu do levnějšího mohli dovolit (pokud teda odjedeme do úterý, což snad odjedeme…) Většina turistů ale zřejmě přemýšlela opravdu podobně jako my, protože motorky už zase byly fuč. Tentokrát i Puri Karimun zklamalo, takže jsem musel až na konec vesnice, kde jsem si v podstatě skoro náhodně vybral jeden homestay, u kterého bylo zaparkováno dost motorek a trochu to vypadalo, že by mohli i pronajímat. Když jsem pánovi vysvětlil, o co mi jde, řekl, že sice motorky nepůjčuje, ale že mám chvíli vydržet, že něco zkusí sehnat. Sedl na svůj skůtr a zmizel. Po chvíli přijel, a za ním i nějaká paní se svým zřejmě vlastním skůtrem. Za tady klasickou půjčovnovou cenu jsme teda dostali soukromý povoz, ne že by byl nějak extra kvalitní, ale měli jsme na čem jet.

Fajn místečko ve stínu
Cestou na pláž jsme si všimli, že v některé „pumpy“ začínají vysychat, a že benzín teda dost možná bude první věc, která na ostrově dojde… Haha, chtěl bych vidět jak ty lemry chodí víc než 10 metrů pěšky, to bude ještě sranda :)) No, dojeli jsme zase k odbočce na pláž, na které už jsme tu jednou byli, ale moc se nám na ní nelíbilo, zkusili jsme to ještě jednou, ale tentokrát jsme nezahnuli na pláž a jeli dál rovně po úzkých betonových plátech. Prokrosili jsme se přes trochu bojovnější cestu a ha! Dojeli jsme na tu krásnou pláž se spoustou stánků, jak jsme na ni zastavovali tehdy při šnorchlovacím výletu. Pecka! Dokonce tady ani nebyli ti všudypřítomní Francouzi, což nás dost potěšilo… Našli jsme si luxusní místečko pod nízkým stromkem a šli zkoumat pláž. Pravda je, že v něčem to trosečníkování své výhody má. Zase jsme byli jako na nějakém plakátu – čisťounké moře, zahnuté palmy a další tropické květiny, sem tam nějaké kameny, které dotvářely atmošku. Nádhera. Ty stresy z (ne)odjezdu tady z nás úplně spadly, prostě jsme se zase vyvalili jak bečky plzeňského (oj, jak se už těším na české pivo, to bylo asi jediné, co tu v tu chvíli chybělo…) a váleli jsme se tak dlouho, dokaď se nám chtělo. Mezitím se sem začaly přesouvat masy turistů, což ale aspoň trochu rozhýbalo polomrtvé stánky, před kterými marně postávali majitelé a čekali na smilování od jednoho z pár do té doby přítomných. Na oběd jsme si dali stylově smažené banány. (On by se šnycl k tomu místu prostě nehodil. Ne že by ho tu snad měli, ale i tak…) Po obědě, tak jak by se to správně mělo dělat, s plným břichem hezky rychle do vody. Poplácavali jsme se v těch lázních jak dva pašové, pak nás napadlo, že bychom mohli dojít kus od břehu, kde to vypadalo, že bude voda zase mělčí. Jenže jen co jsme došli k seskupení řas, Týna vykřikla, že jí něco štíplo nebo kouslo do nohy. Nevypadala až tak „poškozeně“ jako spíš vyděšeně, a najednou vykřikla znova. V tu chvíli i mě jakoby něco štíplo pod koleno. Bylo to jako malý krab nebo něco, žádná extrémní bolest, i když příjemné to nebylo a hlavně vůbec nebylo vidět, co to na nás útočí. Tak jsme se dali na statečný útěk zpět na mělčinu, no Francouzská armáda by nám v rychlosti ústupu nestačila. Naštěstí ten bubák byl fakt jenom bubák, nic závažného, i když jsme se oba docela slušně zlekli. Abychom si spravili nervy, šli jsme si postavit pořádný hrad z písku. A zase, plácali jsme se tam jak dvě děcka, úsměv od ucha k uchu – vybudovat hradby a bránu a vodní příkop i s vodou a přes něj most… Krása, zase mi po pár týdnech bylo deset. (Naposledy to bylo v Legolandu…) Ještě jsme se pak chvíli poplácali a vydali se na výpravu na druhou stranu, kde teda nebylo mimo šutry a pár krabů nic moc k vidění. A tak jsme se šli dál poctivě válet.

Sušený sotong a rýže. Moc jsem nepochopil, na co suší tu rýži, asi na ryby?
Až ke břehu byla voda hluboká čtyři metry
Kuuuk!
Můj pohled na svět
Fotograf-lama
Průzkum
Donalde, slezte z toho lustru, vidím vás!
Malá mořská víla
Letní architektonická škola Karimunjawa, lekce 2
Když už jsme byli povalováním dostatečně znaveni a fyzická kondice přestávala stíhat, vyrazili jsme pohodlně na skůtru zase zpátky domů. Shodili jsme věci, přičemž zrovna zapadalo sluníčko, a tak jsme rychle vyrazili tentokrát do „komerčního“ přístavu, kam jsme v úterý přijeli. Zase úplně jiný zážitek – jiné okolí, jiné barvy, tentokrát navíc i krásné červánky. Krása – posuďte sami… Po dostatečném pokochání jsme si dali večeři opět v Rumah makan, kde nám překvapivě pořád ještě docela chutnalo. Prošli jsme si ještě večerní vesnici, v podstatě bez nervů z toho, že by snad zítra mohlo něco jet. Situace se díky silnému větru a relativně konzistentním informacím celkem uklidnila – předpovědi nebyly o nic lepší, než na předešlé dny, v přístavu žádná sebemenší známka toho, že by se snad něco mělo pohnout. Docela špatné to mělo hned několik turistů, kterým kvůli zpoždění už uletělo a nebo v blízké době mělo uletět letadlo zpátky domů. V tomhle jsme měli taky docela klid, přeci jen za týden tady snad už nebudeme…  Pořád sice někdo vymýšlel únikové cesty á la letadlo přes Kura Kura resort, to nám ale nepřišlo bezpečné a navíc extrémně drahé na to, kolik jsme ještě měli do odletu času. 

A tak jsme si dali klasickou ledovou sprchu (teplou vodu v Indonésii nevedou ani v drtivě většině hostelů, natož pak někde na zapadlém ostrově), napsal jsem pár řádků a šli jsme spát. Mimochodem, po tom šnorchlovacím spálení jsem se začal docela brutálně loupat, na což místní nejsou úplně zvyklí, a když vidí bělocha, co se loupe jak banán, upadají do upřímného zděšení. Tak je teď alespoň mám čím strašit. Hello, and good night, mister!

Už i ten příjezd na pláž vypadá idylicky...
Pondělí
Ráno jsme na rychlovku bez balení ověřili, že lodě opravdu nepojedou. Ke vstávání nám (ne)pomohl ten děsivý kvíkot z mešity, který zněl jako by arabského vrabce někdo brutálně tahal za ocas. Děs. První cestu do přístavu vážila Týnka, o hodinu později jsem šel na kontrolu já. Furt nic, dle očekávání. Zastavil jsem se v Puri Karimun, abych předal naše informace o předpovědích, jelikož jsme byli jedni z mála, kdo měl na ostrově přístup k internetu. Od cestovatelek tady přišel docela dobrý nápad – zavolat každý na svou ambasádu a zkusit sehnat alespoň nějaké informace, které pak zase společně probereme. Lepší než ty výmysly místních, na to už tady nikdo neměl náladu…

Kokolty proklatě nízko u země
Kokosáci, kokosákyně, kokosčata
Když jsme podle všech náznaků a dostupných informací usoudili, že se odsud dost možná opravdu do čtvrtka nedostaneme, přemýšleli jsme nad všemi možnými variantami, jak se dostat k hotovosti. A spásný nápad přišel – bankomat tady je postavený u malilinkaté pobočky banky, kde by snad mohli měnit peníze. U sebe jsme měli ještě asi 250 ringitů, což je cca 1500 Kč. To by nám mohlo vydržet na dost dlouho, do čtvrtka úplně v pohodě. A tak jsme šli s napětím ozkoušet, jestli v BRI bank na Karimunjawě vedou i směnárnu. Když jsme takřka doběhli k bance, dostalo se nám pozitivní odpovědi, a tak jsme i přes děsný kurz vyměnili alespoň část našich zásob. Finanční situace byla v cajku. Pak jsme podle dohody poprvé volali na ambasádu, kde sice pán měl zrovna schůzku, ale po tom, co si nechal vylíčit naši situaci, slíbil, že hned jak bude moct, ozve se nazpátek. Tak alespoň někdo tu naši patálii bere trochu vážně. Odpoledne bylo zase takové docela nervózní, i když odjezd v pondělí málokdo očekával, všichni měli už dávno úplně jiné plány (nás samozřejmě nevyjímaje) a tak i sebemenší šance na odplutí byla vždy vítaná obrovským návalem nadějí a naopak negativní zprávy zase tyhle šance hromadně hatily. V téhle atmosféře se nám na pláž tak nějak nechtělo, a tak  jsme strávili dopoledne spisováním a nebo naopak konzumací cizích psaných myšlenek. Abychom si to čekání alespoň trochu zpříjemnili, dali jsme si v Amore ten jejich výborný džus. Poprvé od příjezdu dokonce měli avokádový (nevím, jak je možné, že předtím neměli, pak už taky nikdy ne, ale tentokrát prostě byl...)
Můj pohled na svět, vydání "Amore". Blankytná obloha je zavádějící,
 chybí na ní pořádný mrak v podobě neodjíždějící lodi
Avokádový džus poprvé a naposledy
 Pak jsme moc nevěděli co by, a tak jsme se prostě procházeli po dědině. U „náměstí“ – hřiště byl velký strom obehnaný lavičkou, a tak jsme se utábořili tam a četli si ve stínu. Tady nám i volal zpátky pán z ambasády. Ten byl úplně neuvěřitelně ochotný, jako by měl na starosti jen nás – volal na policejní stanici do Jepary, která údajně o vyplutí lodí rozhoduje. Popsal nám celý systém jak že se rozhoduje a zároveň předal informaci, že minimálně do středy se určitě nepojede, tedy že zítra v podstatě ani nemusíme vstávat. Sice špatná, ale alespoň nějaká jistota. Mimo spoustu informací kolem nás i několikrát varoval, že letadlo není moc dobrá volba a že rozhodně nemáme sedat na žádné provizorní rybářské lodě, že prý místní občas pro prachy riskují, ale ty rybářské bárky nás do Jepary skoro nemají šanci dostat. Minulý týden prý v podobné situaci jedna taková vyplula a utopilo se 18 lidí. Dneska ráno, když jsem byl kontrolovat loď, zrovna jedna taková plná mávajících turistů z přístavu vyplouvala. Snad budou mít alespoň tihle štěstí…

Pak jsme ještě pokecali s jedním z místních, který zrovna dohrál v sousední tělocvičně badminton (jeden
Klasika v Rumah makan
z národních sportů) a šli jsme si dát ještě jeden džus. V Amore nám ale oznámili, že nejede  benzínový generátor (tedy ani mixér), a že džus teda až po šesté, až když půjde normálně proud. A tak jsme se šli na útěchu najíst opět do Rumah makan. Ten warung byl naše záchrana – sice pořád jenom rýže a hodně podobné jídlo, ale relativně se dalo namixovat si k rýži každý den výběr něčeho trochu jiného a i po několika večeřích nám tady pořád docela chutnalo. Zrovna se přijeli najíst i místní policajti, kteří nám potvrdili informace z ambasády. Super, konečně nějaká přesnější informace. Setmělo se, proud se rozjel a tak už nic nestálo v cestě našemu odpočinku s čerstvým džusem v ruce. Nabídka se krátila, nebyl už ani můj oblíbený melounový džus, Týna přišla o své favorizované mango. Ale i čerstvý ananasový nebo banánový džus za dvacku není k zahození... Zvláště po takovém dni, pár metrů od moře, kdy ještě pomaličku mizí poslední červánky a nad mořem se vynořují první jasné hvězdy. Nebýt té blbé situace s lodí a nervů kolem toho, asi by to tady bylo i po pěti dnech pořád fakt super.

Do „turistického“ přístavu mezitím připlula nová loď, nějaká menší rybářská. To jsme samozřejmě museli hned prozkoumat, stejně jako posdílet informace se spřátelenými spolutrosečníky. Ukázalo se, že máme asi jedinou opravdu dobře fungující ambasádu, protože Španělům nic moc extra neřekli a v Italské se nezmohli na nic než na přání příjemných prodloužených prázdnin (přičemž zrovna Italům mělo letět někdy hodně brzo letadlo zpátky do Evropy). Mimo to se ukázalo, že domluvit se takhle najednou byl opravdu dobrý tah, jelikož i když ostatní ambasády zdánlivě nic moc neřešily, od našeho konzula jsme se dozvěděli, že alespoň na tu policii do Jepary zavolali, takže na policejní stanici tam měli dneska docela rušno… To by mohlo alespoň trochu se situací pohnout, minimálně tam teď o nás ví.

Po informacích zase blog a spát.

Teďka zpětně když to tak pořád dokola ze stručných poznámek (které si dělám každý den večer) vypisuju – že jsem večer zase psal něco na blog, nechce se mi to pomalu ani věřit, protože toho na tom blogu moc nepřibývá… Na druhou stranu je pravda, že i vypsání těch poznámek zabere čas, a navíc je toho teď tolik, že už jsem zase ve wordu na dvanácté stránce a to ještě kus chybí...

Všimněte si silného patriotismu. Mimo tričko i kšiltovka s vykřičníky
Něco jako hlučínská štěrkovna, v podstatě
Úterý, 27. 8. 2013
V úterý jsme si chtěli repete se šnorchovacím „Island hopping“ výletem, a tak jsme ráno čekali, než se Jojo přes svých dvacet megahlasitých budíků vzbudí, aby nám sdělil, že není dost zájemců a dneska se nejede. Tak jsem pro zlepšení nálady alespoň změnil design toho mého výtvoru tady, snad se líbí. Mimo to přicházely ze všech stran pozitivní zprávy – zítra bychom konečně mohli odjet!

Celí rozradostnělí jsme teda půjčili skůtr a šnorchlovací výbavu, abychom to s nimi tady ještě jednou zkusili. Dojeli (respektive dokrosili) jsme zase na naši oblíbenou pláž, kde jsem zase hned běžel testovat a mimo jiné i oběvit, co nás to předevčírem okusovalo. Vypadá to, že ten záhadný „krab“ byli asi malí mečounci, kteří se zhruba v místech, kde jsme byli „napadeni“, pohybovali, a to i v odpovídající výšce hned těsně pod hladinou. Nejspíše si chránili mladé, nebo nevím, co je napadlo, každopádně jsem je nechal tak a plaval dále objevovat krásy podmořského světa Karimunjawy. Korály i rybky tady byly snad ještě krásnější, než když jsme byli na hromadném výletě. Fantazie. Našel jsem třeba i asi dvaceticentimetrovou ulitu, která byla přisátá na korál. Zkoušel jsem do ní ploutví šťourat a otočit ji, nebo aspoň vyprovokovat to co v ní žije, aby to vylezlo, ale nepovedlo se.

Pak jsme se zase „dovolenkovali“ na pláži – převalování, Forbes, smažené banány, dneska navíc i instantní nudle, ať to nemáme tak stereotypní. Pak zase šnorchlování, válení se, (skoro) žádné starosti. Zase to byl jeden z těch momentů, který alespoň částečně kompenzoval ztráty potenciálních dobrodružství. Pravda, sulfidové jezero ani nádherný národní park to nebyl, ale i tak jsme si tyhle chvíle užívali. Škoda té nervozity kolem… Po tom, co se i Týnka odvážila jít se potápět a taky si užila krás tropického dna, jsme zase volali s konzulem. Ty služby české ambasády byly opravdu hodně luxusní. Na to, že třeba Nizozemská je prý několikrát větší a kámošce Holanďance končila za tři dny víza a my jsme v podstatě zatím neměli nijak extra závažný problém, pomáhal náš konzul shánět informace i pro tu Holanďanku, protože to ti tulipáni sami nebyli schopni udělat. Fakt frajer ten náš konzul!

Před odchodem z pláže jsem ještě našel spadlý kokos, a i když se čerstvé kokosy prodávaly úplně všude kolem – na pláži, ve městě, prostě všude; ten „svůj“ jsem si chtěl sám rozbít. To se za asistence blízkého šutru i povedlo, ukázalo se ale, že kokos spadl proto, že byl líný, respektive úplně shnilý (rozumějte zkažený), takže s ním žádná další sranda nebyla. Doma jsme se oba (!) pečlivě namazali hydratačním krémem (připadám si tu trochu zženštěle, mimochodem i ten opalovací krém tady už hezky vzorně každý den používám, bez něj mě stejně na slunku pálí celé moje upíří tělo, takže bych tak jako tak musel). Všechny informace ukazovaly na to, že loď by měla jet už zítra. Respektive přístavní policie má rozhodnout ráno, ale vypadá to prý dobře, i předpověď se zklidnila a je nejlepší od pátku, kdy jela poslední loď. To zase všem zvedlo náladu – další, tentokrát opravdu velmi slibný nával nadějí.

Beachboy
Jak jinak než večeří v Rumah makan jsme mohli tu radostnou novinu oslavit. Zajímavý byl oceňovací systém tady, jelikož jsme večeřeli každý den levněji, i když jsme jedli stejně, ne-li více. Za první jídlo tady jsme dohromady platili něco kolem 35 000 IDR, dnes za večeři už jen 15 000 IDR. Zbylo nám ještě pár tisíc rupií, které jsme v samém návalu radostí „rozfofrovali“ za jeden banánový džus napůl v Amore. Byl sladký.

Pak už jen (klasicky) napsat něco na blog, po delší době zase zabalit (olééé!) a natěšení na další cestu co nejdříve spát. Kdyby totiž loď zítra opravdu jela, stihli bychom ještě tři dny na Bali, což by byla pořád ještě relativně obstojná náplast na zrušený zbytek cestování.

Středa
Ráno jsme „zkušeně“ netahali batohy hned na první cestu a ani jsme necestovali oba, abychom to vše už poněkolikáté neabsolvovali zase zbytečně. Místo toho jsem si půjčil od Jojoa kolo, na Týny žádost jsem jí zvenku na západku zavřel v pokoji (dveře neměly kliku a aby se zavřelo, musela by buď vstát a zavřít se sama, nebo se nechat zavřít zvenku).

Nerozepisoval bych se tak sáhodlouze o zavírání dveří, kdybych se měl hned vrátit s dobrými zprávami, že jo. Před dopravní kanceláří už totiž delší dobu čekal houf turistů, zatím stále marně, na otevření. To aby si mohli koupit jízdenku, kterou ještě většina z nich neměla, my už jsme ji „naštěstí“ měli skoro týden. Zanedlouho přišla od nějakého vyslance informace, že loď dnes nepojede. To sice dalo velice jasný signál, nikdo se ale ani nehnul. I po několika desítkách minut všichni turisté stále čekali a doufali v otevření kanceláře. Mnozí čekali už od půl páté (loď měla původně jet údajně v šest), a tak se nechtěli svého místa vzdát. Čekal jsem do těch šesti s nimi, a když se do té doby nic nezměnilo, jel jsem zase zpátky. Před domkem už jsem našel Týnku, která chudák trochu vyplašená vylezla oknem, protože nevěděla, jestli se něco nestalo…

Jedna z těch více zákulisních uliček, které jsme při nervózním 
procházení prolezli asi dvacetkrát
Začalo další nervózní vyčkávání. Předpověď už vypadala dobře na celý den, hlavně odpoledne byl vítr stejně dobrý, jako měl být ve čtvrtek, oproti předešlému týdnu poloviční. A ve čtvrtek měl být zlomový den, pak už se vítr zase začínal zvedat. Zašli jsme vyměnit další dávku ringitů, abychom měli z čeho zaplatit minimálně dnešní den. S tím vyčkáváním jsme rozhodně nebyli sami, ve vesnici byl neobvyklý šrumec, všichni chodili/jezdili tam a zpátky a vytvářeli takový neklidný ruch. Ten jsem šel zaspat, abych dospal ranní brzké vstávání (když už jsme tu na té „dovolené“), ale jen co jsem usnul, začala se šířit informace, že loď zanedlouho pojede. S ostatními turisty jsme se ale dostali k informaci, že loď už dnes nepojede, jelikož prý má přístavní policie strach, že ráno rozhodla jinak a informace o rychlém odjezdu lodi by se tak nedostala ke všem turistům na ostrově. Nevím, jestli to byla pravda, ale blbější zdůvodnění jsem asi neslyšel. Když ne všichni tak nikdo? To jsme tady mušketýři? Vždyť minimálně nějaké části turistů mohli zachránit docela slušné prachy za letenku – ne jeden z trosečníků měl totiž odlet ve čtvrtek… Třeba ta Holanďanka, které mělo ve čtvrtek končit i vízum, což přináší ještě docela dost starostí navíc. Pro nás byla situace ještě pořád reelaativně ok, odlet z Kualy máme v pondělí, z Bali máme letět do KL v sobotu večer, což bychom s případným zítřejším (čtvrtečním) odplutím z ostrova pořád docela v klidu stíhali (ačkoliv s organizací místní dopravy jsou slova klid a doprava skoro antonyma). (Teď jsem na sebe normálně pyšný, že jsem si vzpomněl i na cizí ekvivalent slova „protiklad“ :D Jsem holt ještě pořád ostřílený Češtin…)

V tom zmatku se hodně turistů i stěhovalo, evidentně jim začaly taky vysychat zdroje, stejných problémů s výběrem s VISA kartou, jako jsme měli my, jsme tady během té doby zaregistrovali docela dost. A nebo jim prostě někdo cizí zabral jejich pokoj, ráno totiž byla většina před kanclem i se zabalenými batohy (amatéři, haha :D). K nám se tak přistěhovali i naši známí Španělé, což byla příjemná společnost.

V téhle nervózní atmosféře jsme se snažili odpoledne odpočívat, což se po tom nedospaném ránu celkem i dařilo. Po probuzení jsme šli na další průzkum. Na dveřích dopravní kanceláře jsme našli předpověď počasí na dnes a zítra a taky zprávu, že zítra ráno v 6 je oficiální sraz tady před kanceláří, kde bude podáno další info. Fajn, konečně zase nějaká oficiální a navíc i relativně lepší zpráva (i když odjezd to vůbec neslibovalo). Když už trávíme čas ve vesnici, nesmíme opomenout zajít na džus, že jo. Tentokrát jsme byli znova odmítnuti s tím, že generátor nejde, a tak jsme si objednali alespoň ledový čaj, na který není třeba elektřina. Z ambasády nám pán oficiálně potvrdil, že zítra to jet může, rozhodnuto ale ještě není. Ta nejistota nás pořád docela znervózňovala, jelikož v pátek se počasí mělo zase o něco zhoršit, a tak jestli neodjedeme zítra, další výraznější zlepšení počasí bylo předpovídáno až na 3. září…

Klasika, důležité oznámení v bahase a turisto, snaž se
Předpověď povlní. Aspoň že ty čísla mají česky...
Zpátky na ubytování jsme se s novými sousedy podělili o internet a odmítli nabídku od dalších turistek jít na „těstovinovou party“, která měla stát zhruba tolik jako šest průměrných večeří v Rumah makan. Navíc netuším, odkud místní najednou sebrali těstoviny a hlavně Itala do kuchyně, jelikož Indonésané těstoviny vařit opravdu neumí. Nudle jo, ale těstoviny i v tom Amore byly na úrovni zhruba mých kuchařských dovedností. A tak jsme se najedli v naší tradiční jídelně, kde po nás tentokrát zase chtěli skoro 30 000. Večer Týnka našla mapu vln kolem Javy, kde předpověď na zítra ukazovala velmi nadějné hodnoty. Zítra už se definitivně zabalíme a s batohy půjdeme i my, už to prostě MUSÍ odplout. Není možné. Dokonce se objevilo i znamení – vždy poslední noc nebo ráno před odjezdem ze všech našich dosavadních destinací (Singapur, Jakarta i Yogyakarta) se „zjevil“ šváb. A tady sem ho poprvé uviděl dnes večer…  Zítra to prostě popluje. A basta.

Tak zatím dobrou.





Žádné komentáře:

Okomentovat